Ciasteczka maślane


Ostatnio dostajemy coraz więcej pytań o ciasteczka maślane, które nie dawno pojawiły się na naszych profilach. Dlatego, aby nic nikomu nie uciekło na stałe zagoszczą na blogu. Ciasteczka są delikatne, chrupiące i bardzo proste w wykonaniu. Jednym słowem: Idealne!


Ciasteczka maślane szybko się nie psują jednak z własnego doświadczenia wiemy, że nie zostają na długo :) Wspaniale smakują z herbatką, kawą czy gorącym kakaem. Dodatkowym plusem jet to, że nie da się ich zepsuć (jedynie przypalić). 

Składniki jakich potrzebujemy:

  • 175 g miękkiego masła
  • 190 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 450 g lub więcej mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, Wszystko mieszamy.

2. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Wsypujemy suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, po woli, lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasta nie będzie dało się rozwałkować musimy dosypać jeszcze trochę mąki. My zużyłyśmy ok. 500 g. 

4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, wsadzamy do małych woreczków i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. U nas leżakowało całą noc. Można również włożyć je do zamrażarki, jednak wtedy trzeba uważać, aby się nie zamroziły. 

5. Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką
i  rozwałkowujemy je na cieniutkie ciasto. Tak naprawdę w zależności jakiej grubości lubimy ciasteczka. 

5. Wycinamy za pomocą w foremek do ciasteczek, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka w małych odstępach na papierze.

6. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 20 min. w zależności od wielkości ciasteczek
i rodzaju piekarnika (nasz wypieka tylko od dołu). Tak naprawdę do momentu aż delikatnie ze złocą się na brzegach. Wyjmujemy i czekamy do ich wystudzenia, a następnie ozdabiamy jak chcemy. Z cukrem pudrem smakują idealnie!



Mało skomplikowane prawda? Życzymy Wam miłego, smacznego tygodnia!



Komentarze

  1. Efekt końcowy cudowny, aż szkoda zciagac kokardke;)
    Muszą być smaczne.
    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj i takie są, a naprawdę nie wymagają dużych umiejętności :)
      Coś idealnie dla mnie !
      Pozdrawiam Kama

      Usuń
  2. uwielbiam takie ciasteczka!
    Cudo!
    http://czynnikipierwsze.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często jemy je bez żadnego udekorowania. Już same w sobie są przepyszne.

      Usuń
  3. Mało skomplikowane i myślę, że z ta czerwona wstążeczką idealne na Walentynki:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak ochota schrupania ciasteczka wzięła górę ;) Kokardka nie została długo :)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis. Może kiedyś zrobię je w domu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo i prosto się je robi. Idealna alternatywa na zajęcie w tak deszczowy dzień jak dzisiaj.

      Usuń
  5. Ja jestem mistrzem w robieniu ciastek kruchych i szarlotki. Wszyscy zajadają mlaskając językami i słychać westchnienia. A ja rozpływam się niczym czekolada na słońcu. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężczyzna w kuchni to wciąż rzadkość. A tu proszę. Bardzo chętnie poznam Twój przepis na przepyszną szarlotkę <3

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasteczka maślane, zwłaszcza lekko zarumienione

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo. A wyjęte od razu z piekarnika smakują obłędnie !

      Usuń
  7. proste i urocze! wspaniały podarunek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Naszą alternatywą było upieczenie ich na nasze urodziny i poczęstowanie w klasie. Nietypowo, ale za to bardzo pomysłowo !

      Usuń
  8. Bardzo lubię takie maślane ciastki - a szczególnie te domowej roboty <3

    OdpowiedzUsuń
  9. oh <3 takie ciasteczka kojarzą mi się z moją babcią. Były jej pozycją numer jeden i chyba zaraziła mnie ich smakiem. zawsze jednak kupowałyśmy, a przepis aż kusi do wypróbowania ;)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na zdjęcia gotowych ciasteczek :*
      Buziaki :*

      Usuń
  10. Och mniam! Ależ bym zjadła takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis naprawdę prosty. Aż zachęca do wypróbowania. Miska w łapkę i do dzieła :*

      Usuń
  11. Świetnie wyglądają! Z chęcią się na nie skuszę i wypróbuje przepis :)
    Zapraszam do siebie http://lebbrosso.blogspot.com/2017/02/kruche-ciasteczka-korzenne.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zwykle robię w wersji pełnoziarnistej, ale takie maślane są super. Ważne, że domowe i z takim składem, jaki powinien być :) A zapach podczas pieczenia niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest tak uniwersalny,że można go modyfikować wielokrotnie :)

      Usuń
  13. bardzo fajny przepis i mega prosty :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo go także dostosować do swoich upodobań. Bużka :*

      Usuń
  14. Prosty i ciekawy przepis! Zapisuję, na pewno wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają piękne, bardzo lubię takie proste słodkości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto ich nie lubi. Zawsze na coś słodkiego najdzie Cie ochota :*

      Usuń
  16. Uwielbiam maślane ciasteczka, czasem mieszam mąkę z mielonymi migdałami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie. Na pewno przy najbliżej okazji wypróbujemy :)

      Usuń
  17. Wyglądają przepysznie ! uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe czy w wersji bezglutenowej wyszłyby równie dobrze. muszę wypróbować. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli wypróbujesz to proszę o przepis. Będzie zdrowo i smacznie :*

      Usuń
  19. Musiałabym zastosować parę zmian, ale Twoją wersję pamiętam jeszcze z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest tak uniwersalny, że można go modyfikować dowoli :)

      Usuń
  20. Ummm. Wygląda pysznie :) A efekt z kokardką śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie szukam przepisu na idealne ciasteczka maślane. Super! Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuję! Wyglądają super smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Proste i szybkie w wykonaniu, to lubię :) Podejrzewam, że równie szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie przepadam za takimi ciastkami, niestety :( Ale może kiedyś spróbuję tych z Waszego przepisu, kto wie, może mi zasmakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy taką nadzieje. Są proste i smakują wybornie.

      Usuń
  24. Uwielbiam maślane! Pięknie podałaś! : )

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też uwielbiam takie ciasteczka:D Na dodatek nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich, więc powinnam sobie z nimi poradzić!:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosłownie każdy da radę. Są dziecinnie proste i smakowite.

      Usuń
  26. Ciekawy przepis. Ja zawsze wszystkie składniki na takie ciastka po prostu zagniatałam :) Spróbuje z ucieraniem następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. No cóż, gotowanie nie jest moją mocną stroną. Jednak te ciasteczka muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje także, ale z ciasteczkami dałam radę. Dla Igi to prościzna jednak dla mnie małe schodki :*

      Usuń
  28. Urocze :) przydałoby się kilka teraz do pracy do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam kiedyś ciasteczka maślane chyba prawie z identycznego przepisu - smakują obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasteczka maslane to dla mnie wspomnienia mojego dziecinstawa z babcia. Pamietam jak krzyczala, ze nie wolno ich jesc goracych :) Pozdrawiam. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  31. wspaniale wyglądają :) z chęcią skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  32. Na pewno smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy z mąki pełnoziarnistej też wyjdą??

    OdpowiedzUsuń
  34. O pychota! Uwielbiam takie ciasteczka. Niedługo Wielkanoc, to chyba się zbiorę i zrobię w kształcie króliczków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. uwielbiam takie ciasteczka :) są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasteczka wyglądają smakowicie. Na pewno spróbuję je upiec razem z moimi dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie to fajna alternatywa na spędzenie wspólnego popołudnia :)

      Usuń
  38. Szczerze przyznam lubię takie przepisy, szybkie, smaczne I proste. Piękne zdjecie z serduszkiem I wstążką .

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam takie ciasteczka sa mega proste i genialnie smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Kruche ciasteczka są super🙂 I dają tyle mozliwosci❤️ Udekorowane polewą lub kokardką, taką jak u Ciebie mogą być także fajnym prezentem dla bliskiej osoby 🙂

    OdpowiedzUsuń
  41. Super sprawa jako drobny upominek dla gości np. na urodzinach czy innej uroczystości ;) Zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  42. zapisałam przepis, jesienią zrobię mężowi, on uwielbia maślane ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  43. Oj pyszności! Chyba dziś zrobię, bo deszcz pokrzyżował mi plany to można w domu popichcić!

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo proste się wydają! Mama z pewnością chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Pysznie. Na chwilę obecną mam dość ciasteczek, bo chyba przed świętami upiekłam tonę na słodkie prezenty dla najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

INSTAGRAM