Ciasteczka maślane
Ostatnio dostajemy coraz więcej pytań o ciasteczka maślane, które nie dawno pojawiły się na naszych profilach. Dlatego, aby nic nikomu nie uciekło na stałe zagoszczą na blogu. Ciasteczka są delikatne, chrupiące i bardzo proste w wykonaniu. Jednym słowem: Idealne!
Ciasteczka maślane szybko się nie psują jednak z własnego doświadczenia wiemy, że nie zostają na długo :) Wspaniale smakują z herbatką, kawą czy gorącym kakaem. Dodatkowym plusem jet to, że nie da się ich zepsuć (jedynie przypalić).
Składniki jakich potrzebujemy:
- 175 g miękkiego masła
- 190 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 450 g lub więcej mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, Wszystko mieszamy.
2. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Wsypujemy suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, po woli, lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasta nie będzie dało się rozwałkować musimy dosypać jeszcze trochę mąki. My zużyłyśmy ok. 500 g.
4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, wsadzamy do małych woreczków i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. U nas leżakowało całą noc. Można również włożyć je do zamrażarki, jednak wtedy trzeba uważać, aby się nie zamroziły.
5. Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką
i rozwałkowujemy je na cieniutkie ciasto. Tak naprawdę w zależności jakiej grubości lubimy ciasteczka.
i rozwałkowujemy je na cieniutkie ciasto. Tak naprawdę w zależności jakiej grubości lubimy ciasteczka.
5. Wycinamy za pomocą w foremek do ciasteczek, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka w małych odstępach na papierze.
6. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 20 min. w zależności od wielkości ciasteczek
i rodzaju piekarnika (nasz wypieka tylko od dołu). Tak naprawdę do momentu aż delikatnie ze złocą się na brzegach. Wyjmujemy i czekamy do ich wystudzenia, a następnie ozdabiamy jak chcemy. Z cukrem pudrem smakują idealnie!
i rodzaju piekarnika (nasz wypieka tylko od dołu). Tak naprawdę do momentu aż delikatnie ze złocą się na brzegach. Wyjmujemy i czekamy do ich wystudzenia, a następnie ozdabiamy jak chcemy. Z cukrem pudrem smakują idealnie!
Mało skomplikowane prawda? Życzymy Wam miłego, smacznego tygodnia!
Efekt końcowy cudowny, aż szkoda zciagac kokardke;)
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczne.
Buziaki Kochana.
Oj i takie są, a naprawdę nie wymagają dużych umiejętności :)
UsuńCoś idealnie dla mnie !
Pozdrawiam Kama
uwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCudo!
http://czynnikipierwsze.com
Często jemy je bez żadnego udekorowania. Już same w sobie są przepyszne.
UsuńMało skomplikowane i myślę, że z ta czerwona wstążeczką idealne na Walentynki:).
OdpowiedzUsuńJednak ochota schrupania ciasteczka wzięła górę ;) Kokardka nie została długo :)
UsuńDziękuję za przepis. Może kiedyś zrobię je w domu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Łatwo i prosto się je robi. Idealna alternatywa na zajęcie w tak deszczowy dzień jak dzisiaj.
UsuńJa jestem mistrzem w robieniu ciastek kruchych i szarlotki. Wszyscy zajadają mlaskając językami i słychać westchnienia. A ja rozpływam się niczym czekolada na słońcu. ;-)
OdpowiedzUsuńMężczyzna w kuchni to wciąż rzadkość. A tu proszę. Bardzo chętnie poznam Twój przepis na przepyszną szarlotkę <3
UsuńUwielbiam ciasteczka maślane, zwłaszcza lekko zarumienione
OdpowiedzUsuńJa tak samo. A wyjęte od razu z piekarnika smakują obłędnie !
Usuńproste i urocze! wspaniały podarunek :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Naszą alternatywą było upieczenie ich na nasze urodziny i poczęstowanie w klasie. Nietypowo, ale za to bardzo pomysłowo !
UsuńBardzo lubię takie maślane ciastki - a szczególnie te domowej roboty <3
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze !!
Usuńoh <3 takie ciasteczka kojarzą mi się z moją babcią. Były jej pozycją numer jeden i chyba zaraziła mnie ich smakiem. zawsze jednak kupowałyśmy, a przepis aż kusi do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
To czekam na zdjęcia gotowych ciasteczek :*
UsuńBuziaki :*
Och mniam! Ależ bym zjadła takie pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę prosty. Aż zachęca do wypróbowania. Miska w łapkę i do dzieła :*
UsuńŚwietnie wyglądają! Z chęcią się na nie skuszę i wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://lebbrosso.blogspot.com/2017/02/kruche-ciasteczka-korzenne.html
To czekam na efekty wypróbowanego przepisu :*
UsuńJa zwykle robię w wersji pełnoziarnistej, ale takie maślane są super. Ważne, że domowe i z takim składem, jaki powinien być :) A zapach podczas pieczenia niesamowity :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest tak uniwersalny,że można go modyfikować wielokrotnie :)
Usuńbardzo fajny przepis i mega prosty :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŁatwo go także dostosować do swoich upodobań. Bużka :*
UsuńProsty i ciekawy przepis! Zapisuję, na pewno wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńTo czekamy na efekty pichcenia :*
UsuńWyglądają piękne, bardzo lubię takie proste słodkości!
OdpowiedzUsuńA kto ich nie lubi. Zawsze na coś słodkiego najdzie Cie ochota :*
UsuńUwielbiam maślane ciasteczka, czasem mieszam mąkę z mielonymi migdałami :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie. Na pewno przy najbliżej okazji wypróbujemy :)
UsuńWyglądają przepysznie ! uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSmakują sto razy lepiej niż wyglądają !
UsuńCiekawe czy w wersji bezglutenowej wyszłyby równie dobrze. muszę wypróbować. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńJeżeli wypróbujesz to proszę o przepis. Będzie zdrowo i smacznie :*
UsuńMusiałabym zastosować parę zmian, ale Twoją wersję pamiętam jeszcze z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest tak uniwersalny, że można go modyfikować dowoli :)
UsuńUmmm. Wygląda pysznie :) A efekt z kokardką śliczny :)
OdpowiedzUsuńAle bez kokardki smakują o niebo lepiej :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTak też smakują <3
UsuńWłaśnie szukam przepisu na idealne ciasteczka maślane. Super! Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuję! Wyglądają super smacznie! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na wrażenia :)
UsuńProste i szybkie w wykonaniu, to lubię :) Podejrzewam, że równie szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńW mgnieniu oka :)
UsuńNie przepadam za takimi ciastkami, niestety :( Ale może kiedyś spróbuję tych z Waszego przepisu, kto wie, może mi zasmakują?
OdpowiedzUsuńMamy taką nadzieje. Są proste i smakują wybornie.
UsuńUwielbiam maślane! Pięknie podałaś! : )
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie ciasteczka:D Na dodatek nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich, więc powinnam sobie z nimi poradzić!:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDosłownie każdy da radę. Są dziecinnie proste i smakowite.
UsuńKoniecznie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńCzekamy na efekt !!
UsuńCiekawy przepis. Ja zawsze wszystkie składniki na takie ciastka po prostu zagniatałam :) Spróbuje z ucieraniem następnym razem :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie opowiedz nam jak poszło <3
UsuńNo cóż, gotowanie nie jest moją mocną stroną. Jednak te ciasteczka muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńMoje także, ale z ciasteczkami dałam radę. Dla Igi to prościzna jednak dla mnie małe schodki :*
UsuńUrocze :) przydałoby się kilka teraz do pracy do herbaty :)
OdpowiedzUsuńOwszem z herbatą komponują się cudownie.
UsuńRobiłam kiedyś ciasteczka maślane chyba prawie z identycznego przepisu - smakują obłędnie!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam <3
UsuńCiasteczka maslane to dla mnie wspomnienia mojego dziecinstawa z babcia. Pamietam jak krzyczala, ze nie wolno ich jesc goracych :) Pozdrawiam. Sylwia
OdpowiedzUsuńIga też zawsze mi tak mówi :p
Usuńwspaniale wyglądają :) z chęcią skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńW takim razie czekamy na fotorelacje :*
UsuńNa pewno smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Obłędnie :*
Usuńproste, a dobre
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńCzy z mąki pełnoziarnistej też wyjdą??
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinny. Warto próbować :)
UsuńProste i przepyszne!
OdpowiedzUsuńRozpływają się w ustach :)
UsuńO pychota! Uwielbiam takie ciasteczka. Niedługo Wielkanoc, to chyba się zbiorę i zrobię w kształcie króliczków. ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to świetny pomysł :*
Usuńuwielbiam takie ciasteczka :) są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Idealne na dzień taki jak dzisiaj.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają smakowicie. Na pewno spróbuję je upiec razem z moimi dziećmi :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie to fajna alternatywa na spędzenie wspólnego popołudnia :)
UsuńUwielbiam takie proste słodycze <3
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze daje radę
OdpowiedzUsuńSzczerze przyznam lubię takie przepisy, szybkie, smaczne I proste. Piękne zdjecie z serduszkiem I wstążką .
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka sa mega proste i genialnie smaczne ;)
OdpowiedzUsuńKruche ciasteczka są super🙂 I dają tyle mozliwosci❤️ Udekorowane polewą lub kokardką, taką jak u Ciebie mogą być także fajnym prezentem dla bliskiej osoby 🙂
OdpowiedzUsuńSuper sprawa jako drobny upominek dla gości np. na urodzinach czy innej uroczystości ;) Zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńzapisałam przepis, jesienią zrobię mężowi, on uwielbia maślane ciasteczka.
OdpowiedzUsuńOj pyszności! Chyba dziś zrobię, bo deszcz pokrzyżował mi plany to można w domu popichcić!
OdpowiedzUsuńBardzo proste się wydają! Mama z pewnością chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Na chwilę obecną mam dość ciasteczek, bo chyba przed świętami upiekłam tonę na słodkie prezenty dla najbliższych :)
OdpowiedzUsuń