Proste ciasto marchewkowe
W kuchni zawsze szukam tych najprostszych rozwiązań z tego względu, że nie mogę poświęcać mojej kulinarnej pasji zbyt wiele czasu. Ciasto marchewkowe to niezwykle pyszne i szybkie ciasto. I oczywiście ma swój niepowtarzalny smak, nie do podrobienia.
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. W dużej misce ucieramy cukier z olejem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
2. Wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Później dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz mieszamy.
3. Ciasto wlewamy do blaszki, wyłożonej papierem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Upieczone ciasto możemy polać polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Prawda, że proste?
No więc ciasto marchewkowe to mój ulubieniec. Robię wersję na bogato, bakalie, cukier trzcinowy i zamiast zwykłej mąki ryżowa albo kukurydziana. Wierzch podobnie oblewam polewą czekoladowa według przepisu babci i sypię wiórkami kokosowymi :) Mój synek uwielbia jak go robię bo mówi, że na wiewrzch kładziemy asfalt, a z wiórek pada gęsty snieg :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę kiedyś spróbować z tym śniegiem ;)
UsuńUwielbiam wersję z mąką gryczaną :) wypróbuj kiedyś!
OdpowiedzUsuńDziś jednak stawiam na coś wytrawnego i bez przypraw korzennych ;) Bardzo lubię takie korzenne cynamonowe klimaty, ale po świętach potrzebny mi "detoks" od wszystkiego co piernikowe ;)
Brzmi dobrze! Na pewno kiedyś spróbuję :) A detoks chyba każdemu by się przydał :)
UsuńCiasta to nie mój kawałek blatu kuchennego. Kilka podstawowych ciast, ale dalej nie szukam. Jakoś nie ma zapotrzebowania na słodkości ze strony żadnego domownika. Warzywa w naszej kuchni zdecydowanie królują, więc takie ciasto idealnie by pasowało, więc może...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda :)
UsuńPrzyznam, ze nigdy nie jadłam Cista marchewkowego
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Madda
To warto, to nadrobić :)
UsuńMoja mama czasami robi takie ciasto, jednak często robi się zakalec :((( Nie wiem, jak to się dzieje.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglada przepysznie. Mimo wielkiego świątecznego obżarstwa bardzo chętnie bym po nie sięgnęła! :)
Buziaki
Jull.pl - klik!
Miło mi to słyszeć :)
UsuńBARDZO CHETNIE ZROBIE ALE CZY MOŻNA OLEJ ZAKSTĄPIĆ MASŁEM NIE LUBIE OLEJU JA WIEM ŻE TO DZIWNE NO ALE TAK MAM
OdpowiedzUsuńKażdy ma różne smaki i jest to w pełni zrozumiałe :)
UsuńMarchewka w cieście to moje niedawne odkrycie i tylko z pozoru niekonwencjonalne, a daje naprawdę ciekawy smak. ;)
OdpowiedzUsuńWręcz wyśmienity :)
UsuńMusze upiec mężowi on uwielbia
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńUwielbiamy
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe... <3
OdpowiedzUsuńPyszności :) zapisuję przepis i przygotuje go w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie równie pyszne jak nasze ;)
UsuńMarchewkowe niby proste ale kapryśne, nie zawsze mi wychodzi ale u Ciebie piękne! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
UsuńWyglada bajecznie dzieki za przepis cos takiego lekkiego po świetach Gosia
OdpowiedzUsuńOby się przydał :)
Usuńrobie bardzo podobne lubie posmarowac je kremem z serka i cytryny ! polecam !
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Kolejnym razem wypróbuje!
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe �� Polecam również spróbować z cukinią :-)
OdpowiedzUsuńW treści przepisu jest informacja o kakao, a nie ma go na liście składników. To powinnam je dodać? Jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńI jakiej wielkości powinna być blaszka? Boje się, że jak wybiorę węższą i wyższą (np keksówka), to ciasto nie wyrośnie.
Ciasto marchewkowe to jest chyba jedyne ciasto w moim wypadku, które mogę jeść non stop i chyba nigdy mi się nie znudzi! W szczególności teraz będzie wręcz idealne na takie jesienne wieczory :-)
OdpowiedzUsuńMoje początki z robieniem ciasta marchewkowego nie należały do łatwych. Ale po kilku próbach, już prawie jestem "mistrzynią" :)
OdpowiedzUsuń