Wiosenna tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (320 g)
- kostka masła (może też być margaryna)
- pół szklanki cukru pudru (80 g)
- szczypta soli
- 2 jajka
Nadzienie:
- 3 lub 4 łodygi rabarbaru
- 2 jabłka
- pół szklanki cukru
- 5 łyżeczek kisielu
- łyżka bułki tartej
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, pamiętając, że używamy jedynie żółtek oraz masło musi być chłodne. Następnie formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Rabarbar i jabłka myjemy, kroimy na mniejsze części wedle uznania. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy cukier i kisiel.
3. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto jest bardzo delikatne więc musimy być ostrożni.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 10 minut.
5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i rozkładamy nadzienie. Pozostałą część ciasta rozkładamy na wierzchu. Możemy rozetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach, wyciąć paski lub inne kształty.
6. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Korzystajcie z rabarbaru póki można!
Wczoraj przytachałam naręcze rabarbaru z działki - jak zwykle mnie nie zawiódł ;) Taką tartę zrobię na pewno! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo się cieszę :)
UsuńWygląda bardzo ładnie. Lubię ciasta z rabarbarem, ale zazwyczaj robię tradycyjne tarty lub drożdżowe. Nie są takie śliczne :)
OdpowiedzUsuńTrochę zajmuje pozwijanie tych różeyczek. Ale myślę, że tradycyjnie ułozona tarta smakuje równie dobrze :)
UsuńJak pęknie wygląda. Rabarbar ciekawie ułożony.
OdpowiedzUsuńSuper, pięknie wygląda i na pewno musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńO jejuniu.... 😮 slinka az cieknie. Rabarbar zawsze ok!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty ! ;)
OdpowiedzUsuńRabarbar kojarzy mi się ze smakami lata :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać puki jest :)
UsuńKusisz <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rabarbar, ale bardziej kwaśny niż słodki i w wytrawnych daniach :)
OdpowiedzUsuńOstatnio za mną ciągle chodzi :) Z rabarbarem nie miałam nic wspólnego od późnych lat dziecięcych :) A ostatnio wspominałam ciasto z rabarbarem i kompot, które babcia, bo nikt inny w rodzinie, robiła wiosną ♥
OdpowiedzUsuńMuszę znaleźć rabarbar :)
Koniecznie :)
UsuńKocham tarty i rabarbar :D
OdpowiedzUsuńRabarbar jadłam jako dziecko, maczają jego końce w cukrze. Zajadałam aż mi się uszu trzęsły. Wykrzywiało buzię, ale jadło się dalej. Niestety tarty nie upiekę, ponieważ wykończyłam piekarnik pianka do czyszczenia spalenizny. Popsikałam, zapomniała i teraz za każdym razem, kiedy włączam, dymi jak z komina :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa z tym piekarnikiem ;) Koniecznie muszę spróbować rabarbaru z cukrem :)
UsuńWygląda pięknie! Rabarbar kroiłaś w paski i zwijałaś? Super efekt dekoracyjny! :)
OdpowiedzUsuńRabarbar zwijałam w małe różyczki :) Taki był zamiar :)
UsuńAle mam teraz smaka na ciasto z rabarbarem 😍
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, a ja uwielbiam ciasta z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na takie tartę :) Bardzo lubię ciasta z rabarbarem ale tarty jeszcze nie jadłam :). A myślisz, że przeszłoby tu ciasto francuskie? Ja zwykle robię tarty właśnie z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńW sumie chyba nigdy nie próbowałam :) Myślę, że ciasto francuskie zawsze się sprawdza
UsuńWczoraj kupiłam rabarbar w promocyjnej cenie czyli część pójdzie na kompot a część na to ciasto wyląda świetnie
OdpowiedzUsuńAle pyszności, z chęcią bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :) Wygląda pysznie- musze też zrobic taką tartę :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, ale ograniczam słodycze więc zero takich spraw :D
Kompot tylko :)
Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale za to placek z rabarbarem uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Bardzo mnie zachęciłaś :) Przerabiam na ciasto bez glutenu i zabieram się do roboty. Rabarbar już kupiony :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW takim razie czakam na przepis na inną wersję ciasta :)
UsuńJest coś takiego w smaku rabarbaru, że z przyjemnością rozkoszujemy się słodkościami z jego udziałem, ta nutka kwasowości w cukrowej otoczce. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
Aż mi ślinka pociekła na widok tego obłędnego ciasta! Uwielbiam rabarbar <3 Czekam aż pojawi się w sklepach i do dzieła :) Pora się oswoić z piekarnikiem .
OdpowiedzUsuńTarta z kratką wygląda zawsze o niebo lepiej od takiej zwykłej, mam ochotę ją upiec 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo kojarzy mi się z majem
OdpowiedzUsuńBiorę bo uwielbiam rabarbar niemal w każdej postaci. Jak o ciekawostkę dodam, że u mnie w domu zamiast rabarbar dla śmiechu zawsze się mówiło "rumbarbar". ;)
OdpowiedzUsuńO takim owocu jeszcze nie słyszałam :)
UsuńPyszne, wreszcie musze siegnac po rabarbar. Tyle dobrego sie o nim pisze i tyle smacznych rzeczy mozna z niego przygotowac. A ta tarta po prostu zwala z nog. Pozdrawiam cieplutko Beata
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda. ciasto z rabarbarem kojarzy mi się z babcinymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda ta tarta! Jak bukiet :)
OdpowiedzUsuńAle piękne wyszło Ci to ciasto. Az szkoda je kroić ;). Uwielbiam rabarbar - smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar! Do tej pory nie piekłam tarty jeszcze ale chyba czas spróbować! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta z rabarbarem- chętnie nadrobię :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko 4 miesiące i moge sie przymierzyc. Lubię rabarbar ale przeczytałam post ze względu na tartę:-) bo dodac mozna wszystko.
OdpowiedzUsuńCo prawda nie jadam takich rzeczy, ale różyczki z rabarbaru przecudowne ♥ ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar więc chyba wiem co niedługo zrobię!
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar, nałogowo robię z nim crumble
OdpowiedzUsuńFajnie, że znalazłam przepis! Będę kombinować.
OdpowiedzUsuń