Domowy chlebek
Myślę, że większości z nas rodziny dom kojarzy się z chlebem. Mimo, że teraz coraz częściej kupuje się go w piekarniach, to istnieją jeszcze domy, gdzie kilka razy w tygodniu piecze się domowy chleb. U nas co jakiś czas mama piecze bardzo szybki i prosty chlebek bez zakwasu.
W całym domu unosi się zapach pieczonego chleba, a domownicy tylko czekają kiedy ostygnie i będziemy mogli zjeść po upragnionej kromce z masłem.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka (plaska) soli
- 1 szklanka dowolnych otrębów
- Po ok. 5 łyżek (np. siemię lniane, słonecznik, sezam lub inne dodatki)
- 1 litr cieplej wody
- łyżka cukru
- 50 g drożdży
Przygotowanie:
- Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w 1 litrze ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy na 5 minut.
- Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól oraz słonecznik i inne dodatki.
- Kiedy suche składniki połączymy to energicznie mieszając wlewamy do nich przygotowaną wcześniej wodę z drożdżami.
- Przykrywamy szmatką i odstawmy do wyrośnięcia.
- Przekładamy do blaszek i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.
- Wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę nagrzanego do 200 st. C.
Prawda, że proste?
Ja często zimą piekę chleb na zakwasie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie mierzyłam się z produkcją własnego chleba. Zapiszę sobie to jako wyzwanie na najbliższą przyszłość!
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) To naprawdę nie trudna sprawa- a jaka satysfakcja :)
UsuńU mnie ostatnio na tapecie cały czas chlebek bananowy, ale chętnie upiekłaby też taki normalny ;)
OdpowiedzUsuńBananowy? Brzmi dobrze :)
UsuńSuper, prosty przepis :) Muszę wykorzystać :) Zanim mój syn się urodził, często piekłam różne chleby. Teraz pora wrócić do tego zwyczaju, zacznę od Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) Mam nadzieję, że wyszło :)
UsuńZapisuję sobie przepis :) Jest bardzo prosty i przyjemny- na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńDomowe chlebki są super :) Uwielbiam, zwłaszcza jak ktoś go dla mnie upiecze ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam żadnego chlebka poza chlebkiem bananowym - ale muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej słyszę o chlebie bananowym- sama muszę zobaczyć co to za cudo :)
UsuńUwielbiam ten zapach wypiekanego chleba. Zimą lubię wygrzebać jakiś przepis i popełnić chlebowy wypiek. Do tego masełko, miód, kakao i jestem w niebie. :)
OdpowiedzUsuńRaj na Ziemi :)
UsuńWygląda genialnie! Uwielbiam świeżo pieczony chleb i ten zapach, który unosi się w całym domu ��
OdpowiedzUsuńtego nie da się opisać słowami :) To trzeba po prostu poczuć :)
UsuńPrzepis wydaje się dosyć prosty, chętnie wypróbuje w wolnej chwili :D
OdpowiedzUsuńZapisuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, aż nabrałam chęci, by spróbować samodzielnie upiec taki chlebuś.
OdpowiedzUsuńZbieram się z tym pieczeniem chcleba już od paru lat i hmmm, może w końcu się skuszę!
OdpowiedzUsuńJa się ciągle zabieram za pieczenie swojego chleba i najgorzej jest zacząć - później będzie łatwiej :) Muszę się zmotywować w końcu!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek! Wypróbuję przepis. :-)
OdpowiedzUsuńTeż muszę kiedyś zrobić! Teraz w piekarniach nawet nie wszystkie chleby są takie jak za czasów dzieciństwa. Nie jem dużo chleba, więc raz na jakiś czas to nie będzie dużo zabawy :)
OdpowiedzUsuńSama nie pamiętam dobrze tych czasów kiedy chleb smakował inaczej ale wierzę na słowo :) Ten smak pewnie jest nie do podrobienia :)
UsuńSuper przepis, bardzo prosty. Uwielbiam chleb zwłaszcza domowy, chleb w domu piekła moja babcia i mama i ja też czasem piekę. Taka tradycja :)
OdpowiedzUsuńMoże i ja się skuszę i wypróbuję przepis bo brzmi stosunkowo prosto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie świeże, domowe pieczywo.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb najlepszym na świecie. ;)
OdpowiedzUsuńTeż piekę, więc z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, w końcu znalazłam przepis na chlebek.
OdpowiedzUsuńJuż tyle czasu zabieram się do upieczenia chleba, że może w końcu nadeszła pora :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu zbieram się, by upiec swój pierwszy chleb :) W końcu zaplanowałam to na jutro, koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńChciałabym częściej robić domowy chleb. Mam w domu maszynę do wypieku i kiedyś piekłam naprawdę często. Muszę wrócić do tej tradycji. Ostatnio zdarzało mi się jedynie piec chlebek gryczany, który jest prosty, trzyskładnikowy ale bardzo go lubię.
OdpowiedzUsuńBrzmi dobrze :) Proste zawsze najlepsze :)
UsuńIgusia, muszę koniecznie wypróbować ten wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę sama chleb, a zapach w domu wtedy jest cudowny!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, poeksperymentuje w weekend :)
OdpowiedzUsuń