DZIEŃ DOBRY! Dziś jest:

ZOBACZ CO NOWEGO!

Miałam przyjemność jeść już go kila razy i za każdym zrazem smakuje mi coraz bardziej. Nasza przyjaciółka rozpieszczała nas nim przy każdej miłej okazji. Oczywiście sam w sobie chleb bananowy, nie ma nic wspólnego z tradycyjnym pojęciem chleba- jest dużo bardziej wilgotny i oczywiście słodszy. Przepis jest o tyle fajny, że smaczne banany kupimy praktycznie przez cały rok. Dzisiaj zdradzamy przepis na to cudo! 


Potrzebne składniki: 
  • 14 g siemienia lnianego 
  • 90 ml wody
  • 3 średnie dojrzałe banany 
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 g musu jabłkowego 
  • 100 g cukru
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 2,5 g proszku do pieczenia 
  • 2,5 g soli
  • 5 ml ekstraktu z wanilii
  • 5 g cynamonu
  • 280 g mąki
  • 90g gorzkiej czekolady 

W dużej misce mieszamy nasiona lnu oraz wodę. Pozostawiamy na 5 minut, aż troszkę nasiąkną. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 C i delikatnie nasmaruj blaszkę do chleba (najlepiej taką o wymiarach 30 x 13 cm).

Po nasiąknięciu nasion lnu dodajemy banany,  ścieramy je i wszystko dobrze łączmy. Następnie dodajemy olej, mus jabłkowy oraz cukier. Mieszamy do połączenia się składników. 

W kolejnym kroku dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.  Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i cynamon. Następnie dobrze mieszamy aż się połączą. 

Dodajemy mąkę po woli, delikatnie mieszając, aż częściowo się połączy. Później dosypujemy czekoladę. Pamiętajmy, aby zachować trochę czekolady, jeśli będziemy chcieli posypać nią wierzch.

Masę przelewamy do blachy i pieczemy, aż wierzch będzie złoty, a wykałaczka sucha- czyli ok. 50 minut. 

Pozostaw go do ostygnięcia na 5 minut w piecu, po czym wyjmij i zaczekaj aż będzie chłodny. 

SMACZNEGO! 💗

Komentarze

  1. Wegański chlebek bananowy? nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, może byc taką przegryzką do herbaty czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę kupić jutro czekoladę i piekę ten chlebek. Wszystko inne w domu mam. Będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przyrządzałam bananowego chlebka, ale ten wygląda przepysznie. Muszę kupić co trzeba i koniecznie wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zrobiłam się mega głodna! Przepysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam, ale słyszałam, że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko uwielbiam takie chlebki musze zrobić ten z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek bananów odrazu zhlodnialam. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam, robiłam już z różnych przepisów a teraz wypróbuję Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O trafiłam idealnie, bo ja wegetarianka :D a taki chlebek chodzi już za mną od długiego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, bardzo fajny przepis ❤️ Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetycznie wygląda, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie piekłam takiego chleba, robiłam jedynie pszenny najzwyklejszy chleb i wszyscy się zajadali. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś chlebek bananowy, ale korzystałam z innego przepisu. Ten też będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! To musi byc pyszne :) Zapisuję sobie przepis i z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe czy w prodiżu ciasto by wyszło. Szkoda że nie mam piekarnika ;/

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam, ale ja znam uproszczony przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja lubię chlebek bananowy!! Chociaż wydaje mi sie za kazdym razem ze wychodzi zakalec..a moze on ma taki być..??

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie piekłam chleba, tym bardziej bananowego. Może niedługo skuszę się na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę wreszcie upiec ten chlebek. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze nie miałam przyjemności robić chlebka bananowego i musze przyznać, że sam pomysł jak, i przepis wyglądają naprawdę bardzo ciekawie! Z racji tego, że mamy teraz weekend to może uda mi się zebrać jeszcze wszystkie potrzebne składniki aby móc się nim rozkoszować w niedzielny poranek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz